Inspirerande Fagerudd

Historien om Fagerudd

Idag räknas Fagerudd konferenshotell som en av de modernare anläggningarna i närheten av Stockholm och Enköping. Under 1910-talet bestod vi blott av ett pittoreskt sommarpensionat. Här följer en tidslinje över Fagerudds anrika historia:

1911 Konditorn i Enköping, K H Lundevall, som köpte torpet Hult med omgivningar 1910, öppnar sommarpensionatet Fagerudd. Familjen Lundevall driver Fagerudd fram till krigsutbrottet 1939. Från början åkte man ångbåt från Enköping och Stockholm. Det fanns en ångbåt som hette Fagerudd, en av de många båtar som trafikerade Mälaren på den tiden. På Fagerudd med sin fina badstrand, sitt skyddade läge, sin sällsynt vackra skog och sitt milda klimat stärkte gästerna sig till kropp och själ för helpensionspriset 4.50 per dygn 1933. Äldre Enköpingsbor minns att man åkte till Fagerudd för att äta gott och dansa tedans i rotundan.

1939 – 1948 Fagerudd fungerar även som flyktingförläggning under krigsåren. Efter kriget inkvarterades under en period Tyska Legationen (ambassadpersonal) på Fagerudd.

1948 – 1970 1948 säljs Fagerudd till Uppsala Läns Landsting och Enköpings Kommun, som driver pensionatet vidare som en stiftelse. Fagerudd fungerar även som konvalescent- och rehabiliteringshem samt som ”Hem för trötta husmödrar”.

1970 – 1985 Landstinget fortsätter att driva Fagerudd som en underavdelning till Enköpings Lasarett. Ansvarig personal bor på Fagerudd i huset som heter Gökboet och har rehabiliterings-patienter från hela Uppland under kortare och längre perioder.

1985 – 1989 Nu börjar Fagerudd bli en konferensanläggning. Rikskorpen blir delägare i Fagerudd. Idén är att göra ett sport- och friskvårdscentrum av Fagerudd, liknande Bosön. Sporthallen, Solvillan och bastuanläggningen Näcken byggs.

1989 – 1990 Landstinget och Enköpings Kommun drar sig ur Fagerudd. Korpen driver konferensanläggningen själva. Det går trögt, KF går in som ägare av fastighetsbeståndet och hyr ut Fagerudd till Korpen som fortsätter driva verksamheten.

1991 – 1996 KF äger nu även 91% av driftsbolaget. Korpen har kvar 9%. Bolaget har namnet Fagerudd Konferens och Friskvård AB. Korpen drar sig helt ur 1994 och Fagerudd drivs vidare i KF:s regi. KF renoverar rummen så det blir en helt modern konferensanläggning i enlighet med kraven från kunderna. Deras ambition är att sälja Fagerudd. Peter Glaumann,  kommer in som spekulant på hösten 1996, men av olika skäl kan inte KF sälja ännu och erbjuder en anställning som VD.

1997 – 1998 Under Peter Glaumanns ledning startar ett omfattande förändringsarbete av alla delar på Fagerudd.

1999-2008 Den 1 januari 1999 köper Peter Glaumann Fagerudd Konferens AB och driver verksamheten vidare och bygger bland annat konferenshuset Skarpan som invigs i maj 2000.

2009 – idag Fagerudd får ny VD. Det är Calle Glaumann som tar över rodret och Peter Glaumann övergår till att ha ansvar för fastigheterna och vara styrelsens ordförande. Calle arbetar vidare med Fagerudds personal och utvecklar verksamheten år för år.  I september 2010 köper Calle driftsbolaget och under 2015 även fastighetsbolaget vilket ger helt nya förutsättningar för starkt utvecklingsarbete mot en ännu mer inspirerande mötesplats!

Fagerudd idag – En inspirerande mötesplats.

Vad säger våra gäster?

Redan när man anländer till Fagerudd känner man hur stressen byts mot ett lugn. Sen möter man personalen och förstår att här kommer man att bli väl omhändertagen. Då har man de bästa förutsättningarna för kreativa och givande möten. Allt förpackat i en miljö som ger en extra dimension.
 • Tomas Sonesson
 • VD/Ägare Montree
Närheten tillsammans med den underbara miljön och den supergoda maten gör att vi kan jobba effektivt och avkopplat vid varje möte.
 • Agneta
 • Verksamhetschef
"Fagerudd erbjuder mycket intressanta och inspirerande miljöer på alla sätt!  Där är vi på LOVAK mycket gärna och utvecklar våra kunders verksamheter och ledarskap."  
Sjönära hotell
 • Ingemar Persson
 • Owner / CEO, Lovak
Fagerudd ger inspiration till goda möten. Alltid vänligt bemötande, matupplevelser långt över det vanliga och möjligheter till njutbar relax. Fagerudd har för oss ÄgarLedare under flera år, skapat ramar och innehåll till våra meningsfulla dygnsmöten.
 • Ulf Mattebo
 • Vd/Ägare Ägarledare AB
92 % av alla våra gäster rekommendera gärna oss vidare!  
 • Gästnöjdhet
Först och främst en magisk plats för bröllop! Sen är det en otroligt bra plats för möten med stort plus för maten, personalen och Spa:et
 • Sara Almert
 • VD och fastighetsmäklare Husman Hagberg Enköping